Nepodceňujte nástrahy jesene

07.11.2003 Celý región

Začínajúce sa ročné obdobie kladie na účastníkov cestnej premávky zvýšené nároky. Vyplývajú zo sťažených poveternostných podmienok, ktoré sú neraz príčinami ...
Začínajúce sa ročné obdobie kladie na účastníkov cestnej premávky zvýšené nároky. Vyplývajú zo sťažených poveternostných podmienok, ktoré sú neraz príčinami ťažkých dopravných nehôd.

Zbytočne preto nehazardujte a výrazne zvýšte opatrnosť! V hmle zásadne znížte rýchlosť a predĺžte vzdialenosť od predchádzajúceho vozidla. V hustej hmle sa orientujte podľa stredových čiar na vozovke alebo stĺpikov pri ceste. Bezpečnostný odstup od predchádzajúceho vozidla by mal byť bežne taký veľký ako viditeľnosť. Jedine vtedy dokážete zavčasu zareagovať na prudšie pribrzdenie predchádzajúceho auta alebo vyhnúť sa nepredvídanej prekážke. Zadné hmlovky používajte len pri viditeľnosti menšej než 50 m. Ináč nimi budete oslňovať za vami idúcich vodičov. Aby ste lepšie videli a boli lepšie videní, mali by ste čelné sklo a reflektory vášho auta pravidelne čistiť. Jazda v hmle si vyžaduje najvyšší stupeň koncentrácie. Zabudnite v nej na akékoľvek termíny. Aj keď sa ponáhľate, doprajte si počas cesty krátku prestávku. Na parkovisku pritom nevypínajte svetlá aby vás včas zbadali ďalší, ktorí práve vchádzajú na parkovisko. Spolujazdci by mali byť počas jazdy v hmle mimoriadne ohľaduplní a nemali by vodičovu pozornosť rozptyľovať rozhovormi.
 

Vyberte región